Home.
Foto's.
Wie zijn wij....
Wist u dat....
Huidige projecten.
Tegenslagen.
Nostalgie.
Vakantieboerderij.
Gastenboek.
Contact.
Links.
Vakwerkboerderij.nl

Design by Sander Mulders www.sander.nl

Tegenslagen

We hebben in de verbouwingsperiode gelukkig niet al teveel tegenslagen gehad. De kleine tegenslagen of te wel ongelukjes staan hier vermeld.

Horn keukens failliet.

Onze keuken was ook aan vernieuwing toe. We hebben 6 jaar in een noodkeuken geleefd. Nu was het eindelijk zover om een nieuwe keuken te bestellen bij Horn keukens. De levertijd was 3 maanden en we moesten 50% aanbetalen. Het duurde nog 4 weken voordat de keuken geleverd zal worden toen we hoorden dat Horn keukens failliet was. Op dat moment ga je toch door de grond.

De contracten worden ontbonden. We hebben elders een keuken kunnen kopen. 25% van de aan betaling kregen we terug. We hadden dus een grote strop.

 

Verplaatsen Afvoerleiding v/d afzuigkap.

Alle voorbereidingen van de keuken waren gedaan. De muren waren netjes recht gestuukt en wit geverfd. De afvoer van de afzuigkap was netjes in de muur gekapt. De keuken mocht wat ons betreft komen. De gemeente kwam vlak van tevoren onze verbouwing keuren. Wat bleek nu; de afvoer van de afzuigkap kwam buiten uit op de tuin van de buren. Je zag hier helemaal niets van en in principe had hier helemaal niemand last van. Maar volgens de wet en de bouwtekening mocht dit niet. We moesten dit gaan verplaatsen. Na veel geslijm en gepraat werd het nog niet gedoogt. Het ergste was dat de keuken, afzuigkap en het ontwerp nu niet meer klopte. We hebben tenslotte toch de afvoer ergens anders moeten maken en de afvoer buizen moeten wegwerken door een bekisting. Mooier is het er absoluut niet op geworden.

 

Vloertegels verkeert om gelegd.

We hebben lang moeten wachten totdat de tegels in de woonkamer arriveerden. Toen ze eindelijk gelegd konden worden moest dit toch met enig tempo gebeuren omdat we binnen 3 weken ons eerste kindje verwachten. Wim begon alvast met de eerste 3 rijen tegels te leggen. Toen Patrick thuis kwam zag Jet pas dat alle tegels verkeerd om waren gelegd. De onderkant lag dus boven. Stom, stom, stom? Een hele dag voor niets gewerkt. Alle tegels konden er uit gehaald worden en de lijm eraf gewassen. Die zelfde dag werden tot in de late uurtjes de fout hersteld.

Oprit verzakking.

De grote boosdoener is het weer. Op deze foto’s is te zien dat de grond een gedeelte is ingezakt door de regen. We hadden van tevoren hier een nieuwe riolering gegraven. Kleigrond behoor je aan te wateren als je hiermee een gat wilt dicht maken. Dit hadden we dus niet gedaan. Het resultaat was dat de kelder voor een gedeelte onderwater kwam te staan en dat we de oprit opnieuw konden maken.

    

 

    

Modderstroom.

We hebben nu inmiddels drie keer een wolk breuk over ons heen gekregen. Omdat we tussen de akkerlanden wonen kregen we te maken met een modder stroom. De modder lag helemaal om ons huis heen. De tuin kreeg zo ook extra klei grond aangevoerd. De kelder liep voor een gedeelte ook weer onderwater. Door al deze ervaringen weten we precies waar de knelpunten zitten zodat we straks bij de aanleg van de oprit en afwatering hier rekening mee kunnen houden.

    

 

    

Kleine ongelukjes

Ongelukjes hebben we in de verbouwingsperiode gelukkig niet veel gehad. Iedereen heeft nog al zijn vingers en ledematen. Hier lees je een paar ongelukjes die op de bouw gebeurd zijn. De meeste ongelukjes gebeuren door even niet goed op te letten of door stommiteiten.

 

-Rugklachten.

Bij een verbouwing zit soms zwaar werk. Daarom doe je veel werkzaamheden met twee personen of je gebruikt er hulpmiddelen bij. We hadden een sleuf met de graafmachine gegraven om daar leidingen in te leggen. Hier kwam ook een grote zware brok beton mee naar boven. Patrick kon bij het opruimen van de stenen natuurlijk niet wachten op hulp om deze steen te verplaatsen. Hij meende dit in zijn eentje te kunnen doen. Niet dus. Patrick schoot door zijn rug heen en heeft een hele poos uit de running gelegen. Dit was de eerste keer van een reeks rugklachten dat zich steeds ging herhalen. De rug is en blijft momenteel een zwakke plek. Volgens röntgen foto’s en artsen is er al een vroegtijdige slijtage ontstaan. Ook speelt beenlengte verschil een rol in deze klachten. Voortaan is het rustiger aan doen met bepaalde werkzaamheden.

 

-Auto totaal los.

We hadden een mooie Ford escord 1.1 die er voor zorgde dat al onze bouwmaterialen thuis werden gebracht. Hij trok eigenlijk te zware aanhangwagens maar liet ons nooit in de steek. Zo’n auto moest dus ook goed onderhouden worden. Dit gebeurde dan niet altijd. Op een dag was de motor van de auto helemaal vast gelopen. Wat bleek nu, er zat helemaal geen olie meer in de motor en geen water. Oh, helemaal vergeten. De auto was rijp voor de sloop.

 

-Aanhangwagen doorgezakt.

De aanhang wagen was vol geladen met zand. Deze was losgekoppeld van de auto. We wilden deze nog een stukje met de hand verplaatsen maar dat vond het voorste wieltje niet leuk. Deze kon de grote druk niet meer aan en brak doormidden. De volle aanhangwagen lag toen schuin op de grond.

 

Hoofd wondje Jet.

We waren bezig om een oude rotte balk uit de achtergevel te halen. De bovenstaande muur was gestut zodat deze niet naar beneden kon vallen. Plotseling schoot er toch een steen van de muur los en viel op het hoofd van Jet en schramde langs het gezicht. Door het bloed zag het er allemaal ernstig uit, maar eenmaal bij de dokter geweest hoefde het wondje op haar hoofd niet gehecht te worden. Jet lag verder de hele dag met hoofdpijn in bed. Een paar dagen later ging het al een stuk beter.

 

-IJzer splinter in het oog.

Als je met de slijp schijf ijzeren balken doet bewerken behoor je minimaal handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Dit deden we dan ook altijd tot dat Patrick een keertje de bril vergat op te zetten. Natuurlijk op dat moment vloog er een ijzer splinter in het oog die er in bleef zitten. De huisarts kreeg het splintertje er met moeite uit. Patrick kon toen weer een tijdje met een oogkapje op thuis ziekvieren.

 

-Gezicht verbrand.

Patrick wilde op een dag hout gaan verbranden. Hij had weinig papier om het vuur aan te maken en gooide heel stom benzine over het hout, wetende dat dit gevaarlijk kon zijn. Er ontstond een grote steekvlam die recht in zijn gezicht kwam. Zijn hele gezicht is hierdoor licht verbrand geweest en zijn haren waren wat korter geworden. Patrick moest hierdoor een tijdje ziek thuis blijven.

 

-Schouder overbelast.

Alle wanden in huis moeten geëgaliseerd en afgestreken worden. Dit is eentonig werk. Als je dit werk een paar dagen achter elkaar doet kunnen je armen en schouders overbelast raken. Dit gebeurde dan ook bij uitvoerder Wim. Hij heeft twee weken bijna niets met zijn arm kunnen doen. Momenteel doen we dit soort werkzaam heden verdelen.

 

-Las ongelukjes.

We hebben vaak las werkzaamheden. Uitvoerder Wim is hier het beste in en doet dit dan ook met veel plezier. Er zijn een paar situaties geweest wat minder leuk waren. Hij heeft zich regelmatig verbrand aan de las elektrodes en zelfs een keer zelf in brand gestaan. De allerlaatste keer kreeg hij een flinke stroom stoot van het las apparaat. Wim heeft een hele poos last gehad aan zijn arm en schouder. Ondanks alles blijft hij gewoon door lassen.

 

-Hand verbrand.

Uitvoerder Wim was bezig om een waterleiding te verleggen. Om de leiding aan elkaar te branden is zwavelzuur [S39] nodig. Dit potje viel Wim over zijn hand. Hierdoor ontstond een soort verbranding. Wim kreeg enkele blaasjes op zijn hand en het begon flink te jeuken. Nadat hij naar de doktor is geweest en 2 zalfjes heeft gebruikt duurde dit nog ongeveer 3 weken voordat het over was.