Design by Sander Mulders www.sander.nl
De geschiedenis van de bakhuizen.
De schoonheid van ons heuvellandschap wordt gekenmerkt o.a. door de vele prachtige en eeuwenoude witte vakwerkhuizen en vakwerkboerderijen. Alle nog in Limburg bestaande bakhuizen hebben in onze moderne welvaartsmaatschappij hun oorspronkelijke functie verloren. In deze kleine huisjes werd vroeger met regelmaat brood en vlaai gebakken. Hiervandaan de naam “bakkes” [bakhuis]. In het zuiden van Limburg was het normaal dat het overgrote deel van de bevolking per dorp of buurtschap een eigen bakhuis bezat. Ze lagen meestal gescheiden van de woonhuizen, dit met het oog op het grote brandgevaar. Het was keizer Karel de Grote, die al in de 9e eeuw bepaalde dat op alle huizen met strodaken huislook geplant moest worden, een belangrijke brandpreventie maatregel. Een andere maatregel was de verplichting om het bakhuis ca 18 meter van het woonhuis af te bouwen.
Hoe werd het gebouwd?
In het Mergelland kun je het beste bekijken hoe zo’n bakhuis werd gebouwd. Op een
voet van zware keien legde men 2 dikke draagbalken. Dwars hierover volgden meerdere
lichte balken. Hierover kwam een leembed, aan de kanten gesteund door gemetselde
muurtjes. Daarna volgde een laag kalk-
Hierin bevonden zich de brood-