Home.
Foto's.
Wie zijn wij....
Wist u dat....
Huidige projecten.
Tegenslagen.
Nostalgie.
Vakantieboerderij.
Gastenboek.
Contact.
Links.
Vakwerkboerderij.nl

Design by Sander Mulders www.sander.nl

Hoe maak je
vakwerk

Als je handig bent in verbouwen is het niet zo moeilijk om vakwerk in een huis te maken. Ik geef je hier tips en leg uit hoe wij dit met onze ervaring bij de verbouwing hebben gedaan. We hebben niet voor de traditionele manier gekozen omdat dit te arbeidsintensief is en omdat dit tegenwoordig niet meer word gedaan. Ook om aan al deze materialen te komen is sowieso erg moeilijk. Wil je wel meer weten hierover, klik dan op traditioneel bouwen/verbouwen. Ik ga uitleggen hoe je vakwerk maakt in de buitengevel en hoe je vakwerk maakt binnenshuis.

 

Voorbereidingen/hout bewerken.

-Het aller belangrijkste voordat je gaat beginnen zijn de voorbereidingen.

-Je begint met een tekening van de gevel of wand te maken om een idee te krijgen hoe het er ongeveer uit komt te zien. Heb je hier nog weinig verstand van kijk dan eens in het heuvellandschap van Limburg, bijvoorbeeld de Mergelland route. Je ziet hier tal van vakwerkhuizen. Zo kun je je oriënteren hoe de balk structuren en verhoudingen in elkaar zitten. In iedere gevel moet minimaal ook een schuine/ diagonale balk komen. Dit is voor de stevigheid van het chalet. Sommige vakwerk huizen hebben symmetrie in de balken zitten en weer anderen totaal niet. Dit is een kwestie van smaak.

-Je verzamelt/koopt 2de- hands balken die ongeveer 100 jaar oud zijn. We gebruiken extra oude balken omdat deze minimaal uitzetten of krimpen. Zo voorkom je straks scheuren/spleten in de muur of het loslaten van eventuele voegen. Oude balken zijn in het algemeen moeilijk aan te komen. Je moet hiervoor regelmatig in de advertenties kijken of naar sloopbedrijven gaan. Af en toe worden oude vakwerkschuren afgebroken. Dat hout is erg geschikt hiervoor. Ze zijn vaak krom van vorm. Dat geef niets. Dit geeft juist een nostalgisch effect.

-Bij de aanschaf van het hout moet je er voornamelijk op letten of het hout wel goed is. Prik met een scherp voorwerp in het hout om te zien of het niet rot is. Of er geen houtworm en boktor in zit. Voor meer informatie hierover, klik hier.

-Er zijn verschillende houtsoorten die je kunt gebruiken. Geschikt zijn; eiken, inlands eiken, inlands grenen, essen, olmen, oregon pine of gewaterd Noors vuren [afkomstig uit de Eifel].

-Als je het hout hebt is het de bedoeling dat je ze op de juiste lengte en dikte zaagt. De dikte is afhankelijk van de plaats waar de balk moet komen. Voor de buitengevel is een boomstam te dik. Je zou hem dan in vieren kunnen zagen. Je hebt dan een mooie maat om het vakwerk in de buitengevel te metselen [ongeveer 10 tot 12 cm dik]. Let er van tevoren op dat je genoeg spauw overhoud. Als je het vakwerk voor binnen wilt gebruiken, als bijvoorbeeld nep vakwerk is 4 cm dik genoeg. Het zagen van een boomstam is veel werk. Je moet dit namelijk zelf doen. We hebben tot nu toe geen zagerij kunnen vinden die dit voor ons wilden doen. De reden hiervan is, dat het 2de- hands balken zijn en hier misschien spijkers in kunnen zitten. De zaagbladen van een zagerij zijn hier erg gevoelig voor. Ze riskeren dit niet. Mocht je wel een zagerij vinden die dit wel doet heb je geluk. Wij hebben de boomstammen met de ketting zaag gezaagd. De kleinere stukken die hanteerbaar zijn met de cirkelzaag.

-Als het hout op maat is gemaakt kun je beginnen met schuren en indien nodig schaven. De eventuele schorsen kunnen eraf worden gehaald.

-Als het hout schoon is moet het nog bewerkt worden tegen houtworm en boktor. Hiervoor zijn verschillende middelen in de handel. Laat je adviseren bij de bouw materialen zaken want er zijn veel middelen in de handel. Ook zijn hier speciale bedrijven voor die dit doen. Wij gebruiken hiervoor metzol verdelgingsmiddel tegen houtaantastende insecten.

-Als laatste moet het hout nog een beschermende laag krijgen om rotten tegen te gaan. Het middel wat je gebruikt is afhankelijk van waar je het vakwerk wilt plaatsen. Gebruik je het voor binnen , dan kun je er een goede transparante beits op strijken. Is het voor buiten, dan moet je traditioneel het vakwerk zwart maken. Raadpleeg hiervoor de verfwinkel voor welk soort je moet gebruiken. Dit hebben wij namelijk niet gedaan. We hebben het vakwerk met bielzen zwart geverfd en na enkele jaren begint de zwarte verf te verpoederen door de zon. Zo kunnen we dus weer opnieuw beginnen.

Nu je het hout gebruiksklaar hebt gemaakt kunnen we beginnen met het maken van vakwerk. Klik hier voor;

 

Vakwerk buitengevel maken.

Vakwerk binnenshuis maken.