Home.
Foto's.
Wie zijn wij....
Wist u dat....
Huidige projecten.
Tegenslagen.
Nostalgie.
Vakantieboerderij.
Gastenboek.
Contact.
Links.
Vakwerkboerderij.nl

Design by Sander Mulders www.sander.nl

Houtconstructie's

Een vakwerkhuis bestaat uit een houten skelet. Er zijn verschillende constructies die ervoor zorgen dat de balken een stevig geheel vormen. Ze moeten demontabel zijn.

Hoewel de voorkeur van de meeste bouwers vroeger dus naar inlands eiken uitging, is het niet zo dat uitsluitend die houtsoort werd gebruikt. Ook van oregon pine, inlands grenen en gewaterd Noors vuren [afkomstig uit de Eifel] maakte men gebinten. Een nadeel was wel dat deze bomen vaak niet de gewenste lengte hadden. Twee constructies die in oude boerderijen veel voorkomen, zijn het ankerbalkgebint en het dekbalkgebint. Bij het dekbalkgebint worden de stijlen [de staanders] afgedekt door een dekbalk, terwijl een ankerbalk tussen de stijlen is geplaatst en daar met pennen doorheen steekt. Een zwaardverbinding heet dat. Wiggen door het uitstekende deel zorgen voor de verankering van het geheel.

Om de [grote] druk van het dak meer over de hele constructie te verdelen is vaak gebruik gemaakt van korbelen. Een schuine verbinding tussen ankerbalk en stijl of tussen dekbalk en stijl.

Heel vroeger rusten de stijlen op een grote, platte zwerfkei, later kwam hier voor in de plaats een zogenaamde gemetselde poer. Plaatjes lood tussen poer en stijl zorgden voor een egale drukverdeling.

Een houtverbinding die vroeger veel werd gebruikt, was de ook nu nog welbekende pen/gat-verbinding. Het woord zegt al hoe die verbinding werd gemaakt. Het was uiteraard zaak om de pen goed pas in het gat te maken, maar scheelde het een paar millimeter, dan was er altijd nog een toognagel om de boel muurvast te verankeren. Zo’n toognagel was [is!] een taps toelopend houtje van rechtdradig gekloofd eikenhout, dat in een geboord gat wordt getikt.

Huidige timmervoorschriften verplichten tot het lijmen van constructies. Het gevolg is dat bij restauratie ook oude constructies worden verlijmd. Monumentenzorg is voorstander van het handhaven van de demontabele constructie, zodat deze voor reparatie altijd uit elkaar genomen kan worden. Op deze wijze kan eenvoudig een nieuw onderdeel, zoals een dorpel, in het oude kozijn, raam, of deur worden ingepast. De historische verbindingstechniek staat borg voor meer dan voldoende kwaliteit.