Home.
Foto's.
Wie zijn wij....
Wist u dat....
Huidige projecten.
Tegenslagen.
Nostalgie.
Vakantieboerderij.
Gastenboek.
Contact.
Links.

Design by Sander Mulders www.sander.nl

Vakwerkboerderij.nl
Nostalgie van ons huis

We hebben een kleine selectie van de foto’s gemaakt die met de nostalgie te maken hebben.

Er was veel achterstallig onderhoud. Daarom was er veel sloopwerk te verrichten. Door de sloop werkzaamheden kwamen we veel interessante bouw kundigheden van vroeger tegen. Het is erg mooi en knap om te zien hoe ze toen dakconstructies maakten. Massieve balken vormen vanaf de beneden verdieping tot aan het dak een geweldig spant. Ronde balken zorgden ervoor dat de dakbalken niet konden inzakken.

Hier zie je hoe de muren bestonden uit leem. Het slopen ervan nam veel tijd in beslag. Leem is vrij sterk. Het hout is zo stevig gevlochten zodat het houtje voor houtje afgebroken moest worden. Leem werd met de koevoet of hamer en bijtel eraf geslagen. Veel afval heb je hier niet van. Het leem werd in de tuingrond vermengd en het hout opgebrand in de openhaard.

Ook was er een bedstee. Deze was verscholen achter een muur in de vroegere woonkamer. We konden de bedstee niet laten staan omdat dit niet uitkwam met de huidige bouwplannen. We hebben helaas geen voorwerpen gevonden van vroeger. Op de foto rechts onder zie je een oud plafond. Ze hebben hier hardhouten balken gebruikt met 50 cm brede planken erop. In het plafond waren allemaal ronde bogen gemaakt van leem, afgesmeerd met een kalklaag. Het was jammer om dit af te breken. Het zag er mooi uit en het werkte hartstikke goed isolerend.